•  Toerisme

 

Toerisme

Castenray heeft voor mensen die rust, natuur en historie zoeken heel wat te bieden. Het dorp is rijkelijk bedeeld met gevarieerd natuurschoon.
Castenray krijgt verschillende bezoekers vanuit de nabij gelegen vakantieparken Loohorst en Meerdal. Verder bezoeken mensen uit alle delen van het land en zelfs uit het buitenland het dorp via het zoeken van geocaches. Geocaching is echt booming. In Castenray zijn op diverse markante plekken caches verstopt. Ook staat op internet een puzzelwandeltocht, waarmee bezoekers in het centrum op zoek kunnen gaan naar gebouwen en objecten.
De pagina toerisme kunnen we onderverldelen in de volgende onderwerpen:

Monumenten: - Rijksmonumenten
  - Monumenten van devotie
  - Oorlogsmonumenten
  - Carnavalsmonumenten
  - Overige monumenten
Natuurgebieden: - Castenrayse Vennen
  - Diepeling
  - Castenrayse Bergen
  - Wandelnetwerk
Voorzieningen: - Campings;
  - Theehuis;
  - Restaurant
Fietsroute
 
 

Monumentendorp Castenray:

  

Castenray mag zich met recht het monumentendorp noemen. Het dorp telt vier rijksmonumenten, zes monumenten van devotie, zes oorlogsmonumenten, twee carnavalsmonumenten en elf andere monumenten die herinneren aan een persoon of een gebeurtenis uit het verleden. Zeventien van deze monumenten werden geplaatst door de in 2001 opgerichte Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. De monumenten maken de rijke geschiedenis door het hele dorp zichtbaar.

Rijksmonumenten:

   Kerk, priesterkoor (eind vijftiende eeuw). Van het interieur van deze kerk is een virtuele rondleiding op onze website te zien. > Hier klikken <.
  Boerderij Landschrijvershof, Lollebeekweg (1680)
  Boerderij Wiene Pláts (Pieëterke), Lollebeekweg (1715)
  Boerderij Vens Pláts, Schoor (circa 1700)

Monumentjes van devotie:

   Lucia-Johannes-Josephkapelletje, hoek Lollebeekweg/Oosterbosweg
  Wegkruis, hoek Castenrayseweg/Klein Oirlo
  Wegkruis, hoek Steegkamp/Lollebeekweg (2005)
  Wegkruis, hoek Roffert/Tunnelweg (2008)
  H. Hartbeeld bij de kerk (2003)
  Matthiasmonument, Matthiasstraat bij de kerk (2008)

Oorlogsmonumenten:

   Monument oorlogsslachtoffers, kerkhof (2001)
  Monument gedeporteerden, Dorpsplein (2004)
  Monument Indiëgangers, Dorpsplein (2007)
  Monument slachtoffers crash Halifax WO II, Valkenberg (2002)
  Monument slachtoffers crash Lancaster WO II, Oosterbosweg (2002)
  Monument slachtoffers crash B-17 WO II, Schoor (2016)
             

 

 

 

 

Monument slachtoffers crash Lancaster WO II,
    Oosterbosweg (2002).

Carnavalsmonumenten:

   Carnavalsmonument (nar), De Wis/Matthiasstraat (1993)
  Carnavalsmonument 5 x 11, De Wis/Matthiasstraat (2011)

Overige monumenten:

   Zonnewijzer, Dorpsplein (1983)
  Beeld Thei Büddiger, Lollebeekweg t.o. Dorpsplein (2002)
  Beeld Schânsemaker, Dorpsplein (2008)
  Beeld Nico van Melo, Horsterweg (2009)
  Plastiek schaatsenrijder, Rietweg (2010)
  Beeld lezend kind, Matthiasstraat (2012)
  Maquette Dorpscentrum 1933, Dorpsplein (2012)
  Plastiek maaier met zicht en pik (2014) en maaister met sikkel (2020), Horsterweg/Rietweg
  Grenssteen, hoek Tunnelweg/Roffert (2016)
  Monument Valkenberg, Valkenberg/Diepeling (2017)
  Monument Diepeling (2019)

De schaatsenrijder aan de Rietweg.

Door de heemkundestichting geplaatst en geen monument zijnde:

   Castenrayse weersteen, hoek Horsterweg/Castenrayseweg (2007)
  Informatiebord bij de kerk (2010)
  Vier welkomstborden komgrens (2012)

Natuurgebieden:

Castenray wordt omringd door mooie natuur. Het dorp heeft een vrij uitgestrekt buitengebied, waar voornamelijk agrarische bedrijven gevestigd zijn en waar akkers, weilanden, maar ook bossen en moeras elkaar afwisselen.

Castenrayse Vennen:

    Ten zuidwesten van het dorp ligt dit 70 hectare grote staatsnatuurreservaat, ontstaan in het brede dal van de Lollebeek en de Diepe Leng. Het bestaat uit een mooi gevarieerd moerasbos (broekbos) en een aantal schrale graslanden. Het hakhout van het moerasbos werd vroeger gebruikt om er 'schânse' van te maken. Dit waren takkenbossen, waarmee men de oven en sopketel in het bakhuis stookte. Het dikkere hout werd eveneens gebruikt als geriefhout voor weipalen en bonenpalen. In de negentiende en begin twintigste eeuw werd in het gebied ook turf gestoken en de oude turfgaten ('petgaten') zijn nu nog goed te zien. Ze zijn begroeid met onder andere slangenwortel, waterviolier, wateraardbei en gele lis. Ook de zeldzame koningsvaren komt hier nog vrij talrijk voor.
Wandelen:
Een wandeling door de Castenrayse Vennen is een ware belevenis. Door het prachtige, vogelrijke gebied loopt een wandelroute van circa 4 km, die in de dorpskern begint. Het is een avontuurlijk laarzenpad dat enige behendigheid vraagt van de wandelaar. Vooral in de winter en het vroege voorjaar kan het er behoorlijk nat zijn, hoge wandelschoenen – beter nog laarzen – zijn dan ook aan te bevelen.

Diepeling:

In de buurtschap Klein Oirlo vindt sinds 1975 een grote ontgronding plaats. De afronding van dit project is gepland rond 2023, waarna een waterplas van enkele tientallen hectaren een eldorado vormt voor allerlei watervogels. In de hoge oeverwanden nestelen zich tientallen oeverzwaluwen en ook de exotisch gekleurde ijsvogel is een trouwe bezoeker van het gebied. De plas wordt omzoomd door bos en struikgewas, dat aan de zuidkant begrensd wordt door de Lollebeek, dicht bij de plek waar deze uitmondt in de Molenbeek. In het bos langs de ontgronding bevinden zich enkele bewoonde dassenburchten. Al met al een uniek stuk natuur in wording.
Wandelen:
Vanaf de parkeerplaats met het monument en informatiebord van de Diepeling kan in zuidoostelijke richting gewandeld worden langs de waterplas, de Lollebeek en de Groote Molenbeek tot aan de Reijnbroeckerweg. Hier linksaf en de eerste weg rechts. Vervolgens langs de spoorlijn naar de weg Roland, linksaf, eerste weg links en bij de T-splitsing links terug naar de parkeerplaats.

  
 

Castenrayse Bergen:

Deze liggen aan de westkant van Castenray. Het is een bosgebied met stuifduinen, waar ook het waterwingebied Breehei ligt. Het gebied is gelegen in de hoek van de Vliegert, de Lollebeekweg en de Oosterbosweg. De stuifduinen zijn jaren geleden ontstaan door het opwaaien van zand. Dit kon gebeuren, omdat vroeger op heidevelden veel plaggen gestoken werden. De wind kreeg daardoor vat op het onderliggende zand en blies het op hopen. Zo ontstond een sterk glooiend gebied dat later weer begroeid raakte. Op dit stuifduinengebied zijn bomen geplant, voornamelijk naaldbomen die gebruikt werden als stutten in de Zuid-Limburgse mijnen.
Langs de bosrand liep vroeger de zogeheten 'Lijkweg'. Over deze weg werden de overleden inwoners van het dorp met paard en wagen naar het kerkhof in Venray gebracht. Castenray kreeg pas in 1929 een eigen begraafplaats.
In het gebied liggen de Gele Berg en de Witte Berg. Er groeien ook een aantal jeneverbessen (Juniperus communis), maar door het gebrek aan onderhoud van dit bosgebied zijn ze niet goed tot ontwikkeling gekomen.
Wandelen:
In het gebied ligt een netwerk van paden. Voor de wandelroute De Câsele Berg: 
> hier klikken <.

Schânse paej um en dur Câsele:

Dit wandelnetwerk in en om Castenray maakt deel uit van het wandelknooppuntennetwerk rond Venray. De verschillende routes voeren de wandelaar door het centrum van Castenray en door het buitengebied. De routes zijn gemarkeerd met routenummers tegen een paaltje. Bij gemeenschapshuis De Wis is een plattegrond van het wandelnetwerk te raadplegen.
Een heel mooie route gaat vanaf het viaduct over de Castenrayseweg langs de meanderende Lollebeek naar de Diepeling. Aan het begin van de route ligt bij de Lollebeek een leuke leerplek in de vorm van een educatiepoel met onder meer een trekveertje, stapstenen en -palen en een pomp met houten watergoot.



Educatiepoel langs de Lollebeek.
 

Campings in Castenray:

Veel mensen willen zich weleens losmaken van de dagelijkse sleur van het leven, van de drukte van het werk en van de omgeving, of ze willen gewoon uit kunnen rusten. En hoe kan dat beter dan op een afgelegen terrein te staan met een tent, caravan of vouwwagen zonder dat je de dagelijkse beslommeringen van de buitenwereld verneemt. Een boerencamping of minicamping leent er zich uitstekend voor om je heerlijk terug te trekken en uit te rusten. Castenray heeft in de buurtschap Klein Oirlo twee van dergelijke campings: minicamping Op den Boender en boerencamping Valkenberg. De eerste een echte familiecamping en de andere vooral bedoeld voor senioren en rustzoekers, die speciaal komen voor de natuur, de rust en de gezelligheid.

Theehuis Komkommerin
:

Heerlijk wandelen in Castenray en daarna genieten van een vers kopje koffie of thee met iets lekkers? Dat kan!! Het theehuis ligt aan de Castenrayseweg 30 precies bij fietsknooppunt 50!
Geopend vanaf 20 maart (zomerperiode) elke vrijdag, zaterdag en zondag. Van 11:00-18:00 uur. (Let wel, als er om 17:00 uur geen gasten meer zijn, sluit het theehuis iets eerder.)
Vanaf zondag 11 oktober (winterperiode) alleen open als er high-tea-reserveringen zijn. Reserveren (een week van tevoren): 06-40272541 of theehuiskomkommerin@gmail.com.


Chinees-Indisch restaurant Oriental Dynasty:

Behalve thee- of koffiedrinken kan in Castenray ook een hapje gegeten worden. Bij de kerk ligt het restaurant Oriental Dynasty, dat van dinsdag t/m zondag geopend is van 12.00-21.30 uur.

Nico van Melo-fietsroute:


Nederlands beroemdste trekpaardhengst Nico van Melo (1935-1953) heeft zijn naam verbonden aan een fietsroute. Zijn 'levensverhaal' staat vermeld op informatieborden die langs de fietsroute op zeven plaatsen zijn neergezet.
Het startpunt van de fietsroute ligt in het dorpscentrum van Castenray bij café De Köster. De route leidt door het zuidelijke deel van de gemeente Venray en komt achtereenvolgens in de plaatsen Castenray, Oirlo, Wanssum, Geijsteren, Oostrum, Venray, Heide en Veulen. De 45 km lange route eindigt weer in Castenray.
De route voert langs diverse rustbanken en picknickplaatsen. Ook kan men bij verschillende horecagelegenheden terecht, zoals café De Köster, Chinees-Indisch restaurant Oriëntal Dynasty en Theehuis Komkommerin in Castenray; Eethoeve Den Boogaard en Eet- en Drinkcafé 't Trefpunt in Geijsteren; Brasserie De Zwaan, De Uitmarkt en Koffie- Theehuis & Bierlokaal De Klokkenluider in Venray. Voor een kop koffie of een ijsje kan men ook terecht bij Camping De Valkenberg in Castenray, De Martiene Pláts in Venray-Merselo, Boerderijwinkel Boer Hans in Venray-Heide en Boerderij 't Platteland in Veulen.
Voor een volledige beschrijving van de Nico van Melo fietsroute: > hier klikken <.

Plattegrond fietsroute:



Klik op de afbeelding om deze in een groot formaat te bekijken.

 

 

© 2020-2022 Stichting Heemkundig Genootschap Castenray Alle rechten voorbehouden.